MAKAT SARKMASI

MAKAT SARKMASI

Tanım ve Tarif

Rektal prolapsus, rektum denen kalın bağırsağın son kısmının muhtelif sebepler dolayısıyla dışarıya doğru sarkmasıdır. Erken çocukluk (5 yaş altı) ya da geç erişkinlik (50 yaş üstü) hastalığı olarak karşımıza çıkar.

Rektal Prolapsusun Nedenleri

Rektal prolapsus’un en önemli oluşum mekanizması, karın içi basıncının artması sonucu makatın dışarıya doğru sarkmasıdır. Rektum denen son bağırsak kısmını sabitleyen asıcı bağların zayıflaması sonucu, karın içi basıncını artıran her tür neden kolaylaştırıcı faktör olarak hastalığın gelişimine katkıda bulunur. Örneğin kronik kabızlık, kronik ıkınma, şiddetli kronik öksürükler, çocuklarda geç dışkılama ve akciğer sorunlarıyla karakterize kistik fibroz hastalığıdır.

Rektal Prolapsuslu Hastaların Genel Gidişatı

Hastalık 5 yaş altındaki çocuklarda iyi seyirli olup, kendi kendine düzelebilmektedir. İleri yaşlarda ise, hastalığın seyri daha müzmin olup genellikle cerrahi müdahale gerektirmektedir. Özellikle toplumda bu bölgeyle ilgili diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi, çekinilmesi, utanılması ya da fazla önemsenmemesi, hastalığın son dönemde teşhis edilmesine sebebiyet vermektedir.

Hastanın Şikayetleri

Bu hastalıkta hastalar, dışkılama esnasında makatının dışarı doğru sarktığını ifade eder. İlk başlarda bu sarkma ufak boyutlarda iken zaman geçtikçe sarkmanın boyutu artar ve bazen 20 cm kadar barsak dışarı doğru sarkar. Hastalık geciktikçe komplikasyonlar da artar. Sarkmanın şiddetine göre kalın bağırsakta zamanla ülserler oluşmakta ve nihayetinde bu ülserler kanamalara sebebiyet verebilmektedir.

“Makat sarkması tedavisi için Prof. Dr Mehmet KAYA’yı tercih edin. Hocamız tüm tecrübesini Ankara ve Türkiye ile paylaşıyor. Ankarada makat sarkması operasyonları Prof Dr. Mehmet KAYA tarafından Tepe Tıp Merkezinde yapılmaktadır. “

Hastalığın Tanısı
Rektal prolapsusun en iyi ve en kolay teşhisi, fizik muayenedir. Hasta sedyeye oturur pozisyonda (tuvaletini yapar gibi) çömeltilir ve hastaya ıkınması söylenir. Bu ıkınma esnasında dışarı doğru çıkan kalın bağırsak kısmının boyutuna, şekline, rengine bakılır. Sarkan kısım halkalar şeklinde dışarı çıkmış ise tanı konmuş demektir. Bu durum mukozal prolapsus dediğimiz sadece kalın bağırsağın iç tabakasının dışarı doğru sarkması ile karıştırılmamalıdır. Bu ayırımı uzman bir hekim çok kolay bir şekilde ayırır. Çünkü iki hastalığın tedavisi çok farklılık gösterir.

 

Makat sarkması en çok hemoroid ve makat kanserleri ile karışır. Hastalığın Tedavisi Cerrahidir.

 

Kliniğimizde Makat Sarkması tedavisi başarılı bir şekilde yapılmaktadır.