DERİ ALTI VE ÜSTÜ KİTLE

DERİ ALTI VE ÜSTÜ KİTLE

Hepimizin bildiği gibi deri; vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyan, dış görünüşümüzü ve estetik yapımızı etkileyen tüm vücudumuzu örten bir örtü ve duyu organımızdır. Derimiz; yaşımızın, cinsimizin, sıhhatimizin ve güzelliğimizin de bir göstergesidir. Deri üzerindeki benler, lekeler, yara izleri iyi ve kötü huylu patolojik oluşumlar, hepimizin beden ve ruh sağlığımızı etkileyen oluşumlardır. Deri üzerindeki patolojik oluşumlar, başta iyi huylu olsalar da yaş ilerledikçe, dış ve iç etkenlerle kötü huyluya dönüşebilir. Bu durumda doğrudan sağlığımızı olumsuz yönlerde etkiler ve belkide tedavisi mümkün olmayan patolojik oluşumlara dönüşebilirler. bahsettiğimiz nedenlerle, cildimizde bugün zararsız gibi görünen, ben, hemangiom, yara izi veya siğil ve diğer patolojik oluşumların, zararlı veya kötü oluşumlara dönüşmeden usulüne uygun şekilde cerrahi girişimlerle uzman hekimlerce çıkartılmasında ilerisi için sayısız faydası vardır. Cildimiz üzerindeki patolojik oluşumların cerrahi olarak çıkartılması, kötüye dönüşümlerini önlediği gibi, mevcut kötülüklerin de tedavisini sağlamış olur. Bu yazımızda cildimiz üzerinde oluşabilecek bir çok patolojik oluşumların bazılarından bahsedeceğiz.

Bening Nevus:

Deriden kabarık, deriye göre daha koyu renkli kitlesel oluşumlar olup, zamanla büyürler, travmatize olurlar, kanserleşme oranı azda olsa mevcut olup tedavileri cerrahidir. Bening nevusların cerrahi olarak çıkarılması ile hasta estetik açıdan daha iyi olacağı gibi ileride kötü bir hastalığa çevrilmesi de önlenmiş olur.

Rekürran Mavi Nevus:

Mavi renkte, siyaha yakın olan lezyonlardır. Ciltten hafif kabarık, makül ve papüllü lezyonlardır. Kafada ve ayakta olurlar. Üzerinde kıllar olduğu gibi kanamada olabilir. Ani değişmeleri olabilir. Tedavisi cerrahidir. Cerrahi olarak çıkarmak ilerideki olumsuzlukları giderdiği gibi estetik açıdan da olumlu sonuçları olacaktır.

Bazal Hücreli Karsinoma:

Deride daha çok güneş gören alında, elde ve boyunda, saçlı deride, kafada olan bir deri kanseridir. Önceleri normal

bir deri çıkıntısı şeklinde, bir ben gibi başlayabilir. Daha sonra birden büyümeye, kanamaya başlar, bu tür deri kanserlerinin tek tedavisi cerrahidir. Cerrahi olarak tam olarak çıkartıldığı zaman ilaç tedavisine (kemoterapi’ye) ve radyoterapiye (Işın tedavisine) gerek kalmaz.

Keratozlar:

Keratozlar, genellikle güneş gören bölgelerde ortaya çıkar ve skuamöz hücreli kanserleri taklit eden hızlı seyirli tümöral oluşumlardır. Bazen keratozlar kontrolsüz üremeye uğrayıp büyük boyutlara erişebilirler. Bu tür keratozlar en çok ellerde, kollarda, kafada ve boyunda olurlar.

Büyük Çaplı Deri Kanserleri

Bu tür deri kanseri en çok güneş gören yerlerde olur. Açık ten rengindekilerde, mesleki olarak devamlı güneşe maruz kalanlarda sık görülür. Kesin tedavisi fazla büyümeden cerrahi olarak çıkartılmasıdır.

Erken tanı ve cerrahi olarak çıkartılması hayat kurtarır.

NASIR VE CERRAHİ TEDAVİSİ

Tanımı

Nasırlar, insan derisinin normal şeklini ve fonksiyonunu kaybederek sertleşmesi, enfekte ve ağrılı bir şekil alması şeklinde oluşurlar. Nasırlarda sebep, travmaya maruz kalması, dar ayakkabı giyilmesi, yabancı cisim batması, enfeksiyona maruz kalınması gibi sebepler sayılırsada genelde belirli bir sebepte gösterilemez. Nasırlar en çok ayak parmaklarında ve ayak tabanında oluşurlar. Çok ağrılı olduklarından yaşamı olumsuz yönde etkilerler.

Ayak Tabanında Nasır

Genelde devamlı basınç sonucunda oluşur. Zemininde kemik çıkıntısı olabilir. Üstüne basıldığında çok ağrılıdır.

Tedavisinde ilaç ve solüsyon tedavisi, koter tedavisi etkili olmaz. Cerrahi tedavi en başarılı ve en etkili tedavidir.

Ayakta Nasır

Nasırda yüzeysel çıkarılma, yontma, koterle yakma başarısızdır. En başarılı tedavi cerrahi tedavidir.

El İçinde Nasır

En çok elle çalışan işçilerde görülür. Tedavisi cerrahidir.

Kulakta Nasır

Kulak kepçesinin uzun süre basınca veya travmaya maruz kalması ile kulak kepçesi kıkırdağının nasırlaşmasıdır. Tedavisi cerrahi olarak çıkartılmasıdır.

Cilt kanserine dönebilen ve cilt kanseri kaposi sarkom kanserleri ile karışan nasırlarda kesin çözüm cerrahi olarak çıkartılmasıdır.

“Deriüstü ve altı kitle operasyonu için Prof. Dr Mehmet KAYA’yı tercih edin. Operasyon Prof Dr. Mehmet KAYA tarafından Tepe Tıp Merkezinde yapılmaktadır. “

SİĞİLLER VE CERRAHİ TEDAVİSİ

Tanım ve Tarifi

Siğiller, deri üzerinde devamlı çoğalan, şekil bozukluklarına, kanama ve enfeksiyonlara sebep olan oluşumlardır.

Verruka Vulgaris:

En çok 5 – 25 yaş arasındaki insanlarda görülür. Farklı şekil ve çaplarda olurlar. Devamlı çoğalmaya ve artmaya meyillidirler. Esas tedavi, fazla yayılmadan ve büyümeden cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Merhemlerle, sıvı solusyonlarla olan tedavi etkili değildir.

“Siğillerde etkili ve kesin tedavi cerrahidir.”